Soepen

Kies en geniet

Soepenindex

Crème Andalouse

Minestronesoep

Paprika Tomatensoep

Pompoensoep met bospaddenstoelen

Pompoensoep met gerookte paling

Romige liaison van pastinaak en aardpeer

Seldersoep

Venkelsoep met tongreepjes

Wijtingsoep

Witloofsoep met kantkoekjes ( 6pers)

Wortelsoep met sinaasappel en saffraan


Crème Andalouse (2 pers)

Ingrediënten
1 doosje tomatenpurée van 500 g, 1 groene paprika, 1 gele paprika, 1 bouillonblokje, 1/2 l water, Peterselie, Crème fraiche.

Ontpit de paprika en snij 3/4 van de groene en 3/4 van de gele paprika in stukjes.  Fruit de paprika in een klein beetje boter.  Als de paprika gefruit is voeg je de tomatenpurée, het water en het bouillonblokje aan toe.  Laat gedurende 10 minuutjes sudderen.  De soep eventjes mixen. Zout, peper en peterselie bijvoegen.  De resten van de beide paprika's in kleine stukjes in de soep bij doen.  Nog eens tien minuutjes laten sudderen. Juist voor het opdienen een beetje room bijvoegen, indien men het wenst kan men er ook een scheutje cognac bijvoegen.

Minestronesoep (warm) (18 pers)

180 gr Pasta - 180 gr Parmezaanse kaas - 500 gr Tomaten in blik - 100 gr Tomatenpuree geconcentreerd - 8 Blaadjes salie - 1 Bussel peterselie - ½ Kleine witte kool - 300 gr Erwten -  180 gr Sperzieboontjes - 1 Courgette - 0,7 kg Aardappelen - 1/2 Selder - 4 Wortelen - 3 Teentjes look - 300g Ui - 250 gr Gerookt spek - 200 gr Witte bonen - 4l Bouillon (groenten of kippen) - Olijfolie - Bouquet Garnie  

Snij alle groenten in blokjes. Bak de spekjes - voeg ui, selder, wortelen en look toe. Laat stoven.

Aardappelen en witte kool toevoegen en bouquet garnie (peterselie,laurier, salie en tijm).

Voeg de tomaten toe en de bouillon. Laat langzaam pruttelen.  Voeg op het laatst de bonen en de pasta toe. Laat koken tot de pasta gaar is.

Serveer met de gesnipperde peterselie en strooi er parmesaan over.

Paprika Tomatensoep (5pers)

3 uitjes, 1 paprika, 2 teentjes look, 1l tomaten puree, 0,5l kippenbouillon, peper, zout, 2 tl oregano, 2 tl paprikapoeder, tijm, peterselie en croutons.

Stoof de uitjes, de geschilde paprika en de look aan.  Voeg vloeistoffen en kruiden toe, laat een 30 minuutjes sudderen.

Serveer en voeg de peterselie en croutons toe.

Pompoensoep met bospaddenstoelen (4pers)

2 sneden gedroogde ham, 600 gr vruchtvlees van pompoen, 1 preiwit, 1 teentje knoflook, 4 takjes peterselie, 40 gr gedroogde bospaddenstoelen, 1 dl lichte room, 1 l groentenbouillon, 3 el olijfolie, 1 ui, peper & zout.

Voorbereiding:

Snipper de ui en het knoflook alsook de peterselie fijn.  Snij het preiwit in stukken.  Snij de pompoen in blokjes.  Laat de gedroogde bospaddenstoelen 30 min weken in lauw water, bewaar 2 dl van het weekwater.  Spoel de paddenstoelen goed onder stromend water en dep droog, snij vervolgens klein.  Snij de gedroogde ham in fijne reepjes.

Bereiding:

Verhit 1 el olijfolie in een kookpot en bak de fijgesnipperde ui glazig.  Voeg de stukken prei en pompoen toe, overgiet met de bouillon en het weekwater van de paddenstoelen.                     Laat 15 min koken.  Mix alles tot een gladde soep, kruid eventueel bij.  Verhit ondertussen 2 el olijfolie in een pan en bak de fijngesnipperde knoflook glazig.  Voeg de stukken bospaddenstoelen toe en bak 2 à 3 min op een hevig vuur.  Kruid met peper en zout en voeg de peterselie toe.

Afwerking:

Giet de soep in diepe borden, en leg 1 el gebakken bospaddenstoelen in het midden.  Versier met een streepje room errond en garneer het geheel met reepjes gedroogde ham.

Pompoensoep met gerookte paling (Voor 10 personen)

300 g pompoen, 2 l kipbouillon, 300 g prei, 300 g gerookte paling, 300 g wortel, 300 g ui.

Bereiding:

Snij alle ingrediënten in grove stukken.  Stoof eerst de ui aan in boter.  Doe dan alle andere ingrediënten + bouillon in de pot en laat garen.  Mixen en eventueel bijbinden (soep mag niet te dik worden).  Paling in stukjes van 1 cm snijden.

Opdienen:

Borden voorverwarmen.  Leg een schepje paling in het soepbord, overgiet met de soep.

Romige liaison van pastinaak en aardpeer. (8pers)

500 g pastinaak, 500 g aardpeer, 500 g ui, 2 preiwit, 2 l groentebouillon, 50 cl room, Olijfolie, peper en zout, bladpeterselie.

Bereiding: 

Reinig ui, preiwit, pastinaak en aardpeer.  Snij ze in grove stukken, aanstoven in de olijfolie.         Overgiet met groentenbouillon.  Laat 25 minuten koken.  Mix de soep.  Breng op smaak met peper en zout.  Meng de room onder, vlak voor het opdienen.  Versier met de bladpeterselie.

Seldersoep 4 personen

 1 bussel groene selder, 2 tomaten, 1 appel, 12 scampi's, arachideolie, curiekruiden,  kervel, groetenbouillon, 1/2 liter water, 1/4 liter witte wijn, 1 soeplepel bloem, 100gr Alpro soja cuisine       
Bereiding:
Snijd de selder fijn, ontvel en ontpit de tomaten en snijd de appel in kleine blokjes.  Stoof de selder aan, voeg er de appel aan toe en overstrooi met de bloem, laat even aanstoven.
Voeg er de witte wijn en het water aan toe en wat groetenbouillon.  Laat 10 minuten opkoken.
Kruid de scampi's en leg ze in de soep en doe er ook de tomaatblokjes bij.
Werk af met Alpro soja cuisine en versier met wat kervel.

Venkelsoep met tongreepjes (4p)

2 venkelknollen, 50g margarine, 1 prei, 1 ½ l visbouillon, 1 aardappel, peper en zout, 1 sjalot, 2 dl room, 1 ui, 3 tongfilets, 100g geraspte kaas, 4 toastjes.

Snij de groeten in stukken, stoof ze aan zonder te bruinen.  Bevochtig met de bouillon en breng op smaak met peper en zout. Laat zachtjes sudderen.  Werk af met de room en mix.  Snij de tong in reepjes en laat in de soep pocheren.

Toastjes met de kaas even laten gratineren en bij op de soep opdienen.

Wijtingsoep

600 gr wijtingfilet, 1 ui, 1 wortel, 1 preiwit, ½ venkelknol, 1 teentje look, 1 aardappel, verse tijm, Laurier, 2 dl droge witte wijn, boter, peper en zout, toastbrood.

Snij ui, wortel, prei en venkel in grove stukken; aanstoven in de boter.  Snij de geschilde
aardappel in blokjes en voeg bij de groenten.  Overgiet met 1 liter water, voeg tijm, laurier en de geperste look toe.  Laat 15 minuten koken en schep het schuim af.  Snij de wijtingfilets in reepjes en voeg 2/3 toe aan de kokende massa, laat 10 min koken.  Verwijder blad laurier en tijmtak, mix de soep.

Voor het opdienen:
Resterende wijtingstukjes en de witte wijn toevoegen, laten opkoken tot de vis
gaar is.  Opdienen met toastbrood.

Witloofsoep met kantkoekjes ( 6pers.)

500 g witloof, 2 eetl boter, 60 g smakende harde kaas (bvb Oud Brugge), 2 stengels witte   selder, 4 el bloem, 2 grote sneden, ardeense ham, 1 ui, 1 dl room, tijm, 1,5 L   kippenbouillon,          1 eidooier.

Snij de ui in ringen en stoof ze glazig in de boter.  Snij witloof en selder in kleine stukken, voeg ze bij de ui en stoof ze.  Roer de bloem door groenten tot alle vetstof is opgenomen, bak nog even tot droog.  Voeg de bouillon toe, alles losroeren tot alles kookt, laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn, roer geregeld om.  Mixen tot een homogene massa.  Maak een liaison met room en de eidooier.  Rasp de kaas, rol de ham op en snij in smalle sliertjes, meng onder elkaar, kruidt met tijm.  Maak rondjes van 3 cm, smelt onder de grill of in een pan met antiaanbaklaag (zonder vetstof)

Afwerking :

Leg de koekjes / 4 pers op een bord, zet klaar op tafel.  Doe de liaison in een soepterrine,
giet er de soep over en dien op

Wortelsoep met sinaasappel en saffraan

8 wortelen, 1 aardappel, 1 ajuin, wat kervel, 1 wit van prei, Vitelma, saffraandraadjes, sap van 2 appelsienen, 2 l groentebouillon, 2 dl Alpro soja cuisine, 4 schijfjes Bresola of ander gerookt vlees

Schil de wortelen en snij in schijfjes en stoof ze aan in wat Vitelma samen met de in blokjes gesneden aardappelen, prei en uienringen.  Bevochtig na 10 minuten met het sinaasappelsap en de groentebouillon.  Laat 45 min. koken en mix het geheel glad.  Snij de Bresola in julienne
en voeg die toe aan de soep samen met de saffraandraadjes en de sojaroom.  Versier met kervel.

Kookclub Martinus 1985 | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin