Menu van de Maand

Kook Februari 2025


Griekse soep met gehaktballen en feta met gegrilde aubergine en cherrytomaten

Ingredienten voor 20 personen:

  • 4 tot 5 liter groentenbouillon - 6 aubergines - 6 uien - 6 tenen knoflook
  • 2 kg cherrytomaten - 1 kg gemengd gehakt - Griekse kruiden - 300 g fetakaas
  • 300 g verse kruiden: munt, basilicum, platte peterselie - 150 g walnoten

Kook dit gerecht in 6 simpele stappen:

1. Groenten roosteren:

Verwarm de oven voor op 220°C met de grill aan (zie tip, links). Snijd de aubergine in blokjes. Pel en hak de ui grof. Pel en halveer de knoflook. Verdeel de aubergine, ui, tomaatjes en enkele teentjes knoflook over een bakplaat met bakpapier. Hussel om met 2el olijfolie, de Griekse kruidenmix en een flinke snuf zout. Zet ca. 10min in de oven onder de grill.

2. Gehaktballen draaien

Hak de muntblaadjes en de rest van de knoflook fijn. Meng het gehakt met de knoflook, munt en een flinke snuf zout en peper. Kneed goed en draai er balletjes van.

3. Walnoten roosteren

Rooster de walnoten 2-3min in een droge, middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Pas op, de noten kunnen snel verbranden. Haal uit de pan en hak grof.

4. Gehaktballetjes braden

Zet de gebruikte koekenpan terug op middelhoog vuur met 1el olijfolie. Braad de gehaktballetjes in 7-10min rondom bruin en gaar.

5. Soep pureren

Doe de geroosterde groenten met de warme groentenbouillon in een middelgrote kookpan. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 5min op middelhoog vuur pruttelen. Zet het vuur uit en pureer de soep glad met een staafmixer. Voeg evt. meer water toe om de soep te verdunnen. Proef en breng op smaak met peper en evt. meer bouillonpoeder.

6. Gremolata maken

Hak de rest van de verse kruidenblaadjes grof en de steeltjes fijn. Verkruimel de feta. Meng de feta met de gehakte kruiden en de walnoten. Verdeel de soep over diepe borden of kommen met enkele gehaktballen per kom. Top de soep met de gremolata.

Hoofdgerecht: Moussaka uit Kreta

Ingrediënten:

Voor de saus

2 kg gemengd gehakt - 1000 g tomatenpassata - 5 uien - 10 wortelen - Pot zoete paprika ontveld - 1 bot peterselie - Nootmuskaat/peper/zout - 2 TL komijnpoeder - Olijfolie

Voor de laagjes

5 grote aubergines - 5 courgette - 12 grote aardappelen - Olijfolie – boter - Zout/peper

Voor de bechamelsaus

3 EL boter - 4,5 EL bloem - 1,5 l melk - 600 g geraspte kaas - Nootmuskaat/zout/peper

Bereiding:

Maak de saus:

Snij de paprika in stukjes, snij de wortelen in kleine blokjes, pel de look en hak de peterselie grof. Doe alles in een cutter en hak fijn.

Pel de ajuinen en snij ze fijn.

Stoof de ajuin aan in een flinke scheut olijfolie, doe er de gecutterde groenten bij en stoof aan. Blus met de tomatenpassata en een weinig water. Kruid met peper, zout komijnpoeder en muskaatnoot.

Roerbak het gehakt.

Doe er na 10 minuten het gehakt bij. Meng goed en laat nog even pruttelen.

Voor de laagjes

Snij de aubergines en de courgettes in 2 en dan in plakjes. Leg ze op een ovenschaal, smeer in met olijfolie, kruid met peper en zout en laat ze op 180 graden garen tot ze zacht zijn. Haal ze dan uit de oven en laat afkoelen. Leg ze ev. op keukenpapier.

Snij de aardappelen in schijfjes (niet te dun) en bak deze even in boter en olijfolie tot ze een kleurtje hebben langs beide kanten. Leg op keukenpapier.

Maak de bechamelsaus

(op het laatst)

Boter – bloem bakken tot je koekjes ruikt, van het vuur halen, dan melk toevoegen en goed roeren, dan terug op het vuur. Laat al roerend indikken. Kruid met peper/zout/nootmuskaat.

Opbouw:

Neem ovenschotels

Leg op de bodem een laagje aardappelen

Lepel saus hierover

Maak een laagje van courgette en aubergine

Bedek met saus

Laag aardappelen

Laag courgette en aubergine

Saus

Werk af met de bechamelsaus.

Strooi gemalen kaas over de saus.

40 minuten in een oven van 180 graden

Nagerecht: Griekse Youghourt met honing en noten

Ingrediënten:

Griekse Yoghurt 2,5 l - Honing acacia - Walnoten - Munt

Bereiding:

Doe de Griekse yoghurt in een glas

Leg de noten erop

Giet een scheut honing erover

Werk af met een paar blaadjes munt.


Kookclub Martinus 1985 | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin